Schumann på 1 2 3 CV på artistane

CV Artister –

Schumann på 1 2 3

Engegårdkvartetten

Engegårdkvartetten så dagens lys under midnattssolen i Lofoten i 2006. Raskt ble dette kammermusikk-ensemblet et av de mest ettertraktede i Norge. Kvartetten er kjent internasjonalt for sine mange modige og friske tolkninger av det klassiske repertoaret. Samtidig legger de vekt på å markere sitt skandinaviske opphav.

Engegårdkvartettens debut-CD ble utgitt i 2008. Platen ble hyllet som Norges beste klassiske utgivelse i følge Kjell Hillveg. For denne platen fikk Engegårdkvartetten også strålende internasjonale anmeldelser, blant annet «The playing is breathtaking» i «The Strad», og «First rate quartet playing» i «International Record Review». Deres andre utgivelse ble tildelt «Supersonic Award» av musikkmagasinet «Pizzicato».

I januar 2016 ble deres seneste CD sluppet med suksess. Denne platen inneholder verk av nordiske mestre som Grieg, Sibelius og Olav Anton Thommessen. Utgivelsen høster velfortjent anerkjennelse: «Her har vi antakelig fått den tolkningen som Grieg-elskere har ventet på», sier den engelske nestoren Tully Potter i «International Music Web»

Engegårdkvartetten er aktive med sin konsertvirksomhet i Norden og i utlandet. Europas fineste konsertlokaler er gjestet, som Mozarteum i Salzburg, og Rudolfinum i Praha. Viktige festivaler har også fått oppleve deres spilleglede som på SoNoRo Festivalen i Bukarest, St. Magnus International Festival i Orkney, samt i Tsjekkia, Sveits, Tyskland og Sør Amerika.

Blant annet har Engegårdkvartetten vært så heldig å spille med Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, Emma Johnson, og András Schiff. Kvartetten trives også i selskapet med folkemusikeren Nils Økland og skuespilleren Bjørn Sundquist. Våren 2017 blir det et fargerikt samarbeid med jazz-fiolinisten Ola Kvernberg.

Engegårdkvartetten støttes av Norsk Kulturråd.

 

Isa Katharina Gericke, sopran

Isa har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Hochschule der Künste i Berlin.

Hun har vunnet en rekke priser og ble nylig beæret med Det Norske Selskabs aller første Wessel-pris for sitt arbeid med å fremme norsk vokalmusikk.

Isa er kjent for sin allsidighet, og konsert- og operarollene er mange og varierte. Operadebuten fant sted i 2003 som Grete i Humperdincks Hans og Grete ved Den Norske Opera. I åpningssesongen til den nye operaen i Bjørvika sang hun Euridice i Monteverdis Orfeo. Sist sommer debuterte hun som Gudrun i Spelet om Heilag Olav på Stiklestad.

Kommende sesong synger hun 1. Dame i Mozarts Tryllefløyten med Opera Sør I Kristiansand, og Euridice i Glucks opera Orfeo ed Euridice i Potsdam utenfor Berlin.

Solistengasjementene inkluderer samarbeid med bl.a. Oslo Filharmonien, Akademie für alte Musik Berlin, Trondheim Solistene, BBC Symphony Orchestra, Kammerakademie Potsdam, Tsjekkiske Filharmoni, og dirigenter som Sir Andrew Davies, Manfred Honneck, Philippe Herreweghe og Ole Kristian Ruud. Isa er ofte gjest ved de mange kammermusikkfestivalene hjemme og ute. Høsten 2008 debuterte hun i London med en kritikerrost recital i Wigmore Hall.

For plateselskapet Simax Grappa har Isa gjort en rekke innspillinger. På sin siste solo-CD «Til Eva» hylles sangerinnen Eva Sars Nansen med en samling norske romanser.

Isa er en av initiativtakerne bak Oslo Barokkopera, og ble nylig tilsatt som kunstnerisk rådgiver for MiN-ensemblet I Narvik. Siden starten i 2001 har hun vært kunstnerisk leder for Glogerfestspillene.

 

Håvard Gimse – Piano

Håvard Gimse har etablert seg som en av Norges fremste musikere med et ekspansivt repertoar som favner over 30 fremførte pianokonserter. Han er ettertraktet både som solist og som kammermusiker. Som konserterende pianist har Håvard gjort omfattende turneer i Skandinavia, og spilt med orkestre som Stockholm Filharmoniske Orkester, Oslo- og Bergen Filharmoniske orkestre, Finske Radio og Århus Symfoniorkester. Hans forkjærlighet for skandinavisk og norsk klassisk musikk har gjort han til en av de mest innflytelsesrike artister på denne arenaen, og han har mottatt både Sibelius og Grieg Prisen for sine verker og priser fra Diapson og Gramophone Critics Choice.

Håvard Gimse har gitt konserter på mange av verdens mest prestisjetunge konsertscener, inkludert Carnegie Hall (New York), Palais des Beaux Arts (Brüssel), og Concertgebouw (Amsterdam). Som kammermusiker gjester han jevnlig Wigmore Hall, hvor han spiller flere konserter inneværende år. Hans årrekkelange samspill med Truls Mørk kan trekkes frem, og de har gjennomført flere turnéer bl.a. til USA, Japan og Italia.

Her i Norge gjorde Håvard Gimse nylig stor suksess med Rakhmaninovs 3. klaverkonsert med Oslo Filharmoniske Orkester i 2015. Sesongen 2015-2016 gjennomfører han en ekstensiv Norges-turne med en helaftens Beethoven-konsertforestilling. Vår-sesongen 2016 inkluderer bl.a. Festspillene i Bergen, konserter ved den Norske Opera og solo-oppdrag med Gøteborg Symfoniker.

 

Nils Anders Mortensen – Piano

Nils Anders Mortensen er født i Flekkefjord i 1971. Han har spilt piano siden 3-årsalderen, og vant Ungdommens Pianomesterskap i 1986. Sine studier har han fra Norges Musikkhøgskole, Ecole Normale Paris og Hochschule für Musik und Theater Hannover, med Einar Steen-Nøkleberg som lærer.

I 1996 ble Nils Anders Mortensen kåret til «Årets debutant» av Rikskonsertene. Dette innebar bl.a. en recital turné i Norge samt debutkonsert i Universitetets Aula. Internasjonalt har Mortensen vunnet priser og stipender, 1. prisen i pianokonkurransen Ibla Grand Prize på Sicilia førte til konserter i USA og Tyskland. Siden har han også gjestet Russland, Baltikum og Ungarn. I 1998 vant han Mozarteum prisen i Salzburg.

Han mottok i 2004 Robert Levins minnepris under Festspillene i Bergen, og ved Festspillene i 2006 var han solist i verket «Glassperlespill» av Olav Anton Thommessen, som ble fremført for første gang i sin helhet.

Mortensen har vært solist med de fleste norske orkestre, og gjorde i 1998 Griegs a-mollkonsert ved Festspillene i Bergen, sammen med Kringkastingsorkesteret. I år 2000 stod oppdrag med Oslo Filharmoniske Orkester på planen. Han har deltatt ved flere av de norske kammermusikkfestivalene, bl.a. Stavanger, Oslo, Lofoten og Risør.

Med Stavanger Symfoniorkester har han spilt inn plate med Geirr Tveitt klaverkonserter. Hans soloplate «Im Freien» med musikk av Debussy, Grieg og Bartok, kom ut i 2012. Sammen med Mari

GJERTRUD JYNGE – SKODESPELAR

Gjertrud Jynge er ein norsk skodespelar, utdanna ved Statens Teaterhøgskole 1990-1993. Jynge var tilsett ved Rogaland Teater frå 1993 til 1996 og har vore tilsett ved Det Norske Teatret frå 1996. Ho fekk Heddaprisen 2012 i klassen for beste kvinnelege birolle/medspelar for rollene som Christine Mannon i Eugene O’Neills Sorga kler Elektra, bearbeidd og regissert av Eirik Stubø, og Maria Steuber i Tida og rommet av Botho Strauss, regi Erik Ulfsby. Begge blei vist på Det Norske Teatret. I 1996 fekk ho Anders Jahres pris for yngre kunstnarar. Gjertrud Jynge debuterte på Rogaland Teater som Hedvig i Ibsens Vildanden i 1993. På samme teater følgte roller som Agnes i Brand, Nora i Et dukkehjem, Elmire i Tartuffe av Molière, Leah i Mordet på Le Mans av Wendy Kesselman, Ann i Alle mine sønnerav Arthur Miller og i tre sentrale kvinneroller i Prosessen av Kafka. Ved Det Norske Teatret har ho mellom anna spelt musikkteaterroller som Milja i Oskar Braatens Ungen (1997) og Josefine i Falkberget/Tusberg/ Monn-Iversens Bør Børson jr. (2001), Anna Regina von Fuchs i Bjørnov/Adrian/Sørlis Which Witch (2008) og Gjertrud i Gedeons Evig Ung (2009-2013). Ho har spelt Sonja i Tsjekjovs Onkel Vanja (1997), tittelrollen i Tolstojs Anna Karenina (2002), Klytaimnestra i Aiskhylos» Orestien (2003), Johanna i Lars Noréns Taus musikk (2004), Den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt (regi: Robert Wilson, 2005) og Markisa i Kjærleiken overraskar igjen av Pierre de Marivaux kast fram, og dei har gjennomført fleire turnéar m.a. til USA, Japan og Italia. I 2014 spelte ho tittelrollen i Fedra av Jean Racine,og rollen som meg i Ingenting av meg av Arne Lygre. Gjertrud Jynge har også hatt film- og TV-roller. Mellom anna har ho spelt Cecilia i TV-serien Skolen (NRK 2004), Aurora i Halvbroren (NRK 2013) og Karin i Dag (TV2 2010-2013). Ho spelte Kristine i krimfilmen Salige er de som tørster (1997) og mor i familiefilmen Da jeg traff Jesus…med sprettert (2000).

Kai Johnsen (1962) er regissør, dramaturg og produsent. Mer enn 50 regioppgaver/forestillinger ved fremstående norske og utenlandske scener innenfor en rekke sjangere. Professor i regi ved Teaterhøgskolen/Kunsthøgskolen i Oslo. Professorkompetanse også i dramaturgi/scenetekst. Har innehatt verv og stillinger bla i Norsk kulturråd, Dramatikkens hus og Norsk Sceneinstruktørforening. Han er en av landets mest erfarne prosjektutviklere ift ny tekst/nye konsepter for scenekunst. Som regissør har han samarbeidet nært med mange av Norges ledende samtidsdramatikere (Jon Fosse, Cecilie Løveid m fl). Johnsen har gjort en rekke samarbeidsprosjekter med Den mangfaldige scenen og Nynorskens hus.»

 

NORDBERG STRYKEORKESTER

Nordberg Strykeorkester er eit nyetablert strykeorkester med individuell undervisning på Tåsen, Kringsjå og Korsvoll skoler på fiolin, bratsj, cello og bass. Vi har no ca. 90 medlemmer. Alderen på våre medlemmer er mellom 5 og 17 år. Lærarar og dirigentar er mellom landets mest profilerte musikarar og har også tilknyting til bydelen (f. eks. Juliet Jopling, Øyvind Bjorå, Arvid Engegård, Mari Lerseth, Maren Nygård, Audun Hareide, Vivian Sunnarvik,Johanna Becker og Tiril Bengtsson). Det er drive av eit frivillig styre. Det er vekentleg orkesterøvingar for Juniororkesteret, Barneorkesteret og Ungdomsorkesteret, med konsertar ca. seks gonger i året. Orkesteret harkammermusikkseminar kvart semester for dei mest interesserte barna. Orkesteret er ein viktig del av livet på Nordberg, med regelmessige konsertar i Nordberg kirke og på dei tre skulane Tåsen, Kringsjå og Korsvoll.

Nordberg Strykeorkester – Barneorkester

Fiolin: Adrian Schmidt-Cisternas, Agnes Skjøld-Ekberg,

Alfred Svendsrud, Caroline Nissen Lenda,

Eira Engen Scheinert, Erle Nyborg Øverby,

Gard Eskilt Hagalisletto, Helena Sigmann Engh,

Ida Bjerke Lote, Johanna Tøndel Birkeland,

Julie Tora Moan, Livia Kulås Wibe,

Louise Obrestad-Hofseth, Magnus Bjørnstad,

Megan Lily Frost, Milla Jopling Engegård,

Miriam Støvne Anton, Torje Gunvaldsen Råbu,

Tuva Namløs Lassen.

Cello: Amund C. Medhus, Elsa Rose Maher,

Helena Syse Martens, Owen Sørbye Davis,

Ronja Fredvik-Evans, Sigurd Rongstad Löwhagen.

Bass: Eskil Prytz Hafskjold

Nordberg Strykeorkester – Ungdomsorkester

Fiolin: Bergljot Heyerdahl Skagestad,

Nora Vinje-Hoff, Embla Eskilt Hagalistletto,

Lukas Støvne Anton, Frøy Sørbye Davis,

Hedvig Marie Viljugrein

Bratsj: Hjalmar Bjerner, Magnus Gustafsson,

Torjus Opheim Sauar

Cello: Ferdinand Obrestad-Hofseth,

Thomas Dugstad Gerhardsen, Ingrid Corneliussen,

Stella Gjesdal Hammer, Torjus Bjorå

Bass: Halvor Medhus

DEN MANGFALDIGE SCENEN

Den mangfaldige scenen (DMS) er eit barne- og ungdomsteater der unge mellom 6 og 28 år får uttrykke seg, lære og skape teater. Teatret tar utgangspunkt i den store og varierte kulturelle rikdommen som unge har med seg, og gir kvar enkelt høve til å ta i bruk og utvikle sine skapande evner i samarbeid med kunstnarar. Vi får fram nye uttrykk i møte mellom dei unge sine interesser og kulturarvar. Teatret vil vere ein plattform for framtidige kunstnarar. DMS er eigd av Bondeungdomslaget i Oslo, Det Norske Teatret og Noregs Ungdomslag.

DMS har årleg 150 unge med på ulike prosjekter. Dei som er med på Schumann 123 er: Deniz Kaya, Emine Reyes, Michael Rajaji, Adanne Lin-ji

Etzimoha Sætereie og Hermine Heyerdahl Skagestad.