Håvard Svendsrud ensemble og Nordberg strykeorkester

Rolf Nylend og Håvard Svendsrud med ensemble og Nordberg Strykeorkester i samspel i Nynorskens hus

Konserten er eit ambisiøst samarbeid mellom Håvard Svendsruds ensemble og Nordberg Strykeorkester. Trekkspelveteran Rolf Nylend frå Sør-Odal medverkar også i konserten.

Nordberg Strykeorkester er eit strykeorkester med ca. 90 medlemmar i alderen 5 til 17 år. Lærarar og dirigentar for orkesteret er blant landets mest profilerte musikarar. Av disse kan nemnast til dømes Juliet Jopling og Arvid Engegård som begge medverkar i ensemblet til Rolf Nylend og Håvard Svendsrud.

På konserten blir det spelt ”Gamle dansar frå Sør-Odal” av mellom anna Gudbrand Bredesen og Anders Strøm. Det vert også dansar i gammal stil av Per Bolstad, og eit utval av norsk og svensk tradisjonsmusikk.

Eit unikt samarbeid mellom Nordberg Strykeorkester og Håvard Svendsrud og hans ensemble.

Til konserten kjem også Harry Potter og BULder.

Dette skriv Håvard Svendsrud og Nordberg Strykeorkester sjølvom samarbeidet sitt:

Nordberg Strykeorkester er et nyetablert strykeorkester med individuell undervisning på Tåsen, Kringsjå, og Korsvoll skoler på fiolin, bratsj, cello og bass og er nå 90 medlemmer. Alderen på medlemmene er mellom 5 og 17 år.

Lærere og dirigenter er blant landets mest profilerte musikere og har også en tilknytning til bydelen (f. eks. Juliet Jopling, Øyvind Bjorå, Arvid Engegård, Mari Lerseth, Maren Nygård, Audun Hareide, Vivian Sunnarvik, Johanna Becker og Tiril Bengtsson).

Konsertprogram 1. avdeling i konserten spilles av Rolf Nylend og Håvard Svendsrud med ensemble.

Hovedtyngden av repertoaret i første avdeling vil bli gamle danser fra Sør- Odal av komponistene Gudbrand Bredesen (1833-1922), Anders Strøm (1849-1944) og Fridthjof Kristoffersen (1894-1962). Denne musikken befinner seg i skjæringspunktet mellom de eldste runddansformene og kunstmusikk. «Storgårdsmusikk» eller «gammeldans i kunststil» er to begrep som ofte brukes om denne musikken. I tillegg vil det samme ensemblet spille musikk av Per Bolstad (1875-1967).

Bolstad er med sine 600 danser i gammel stil, Norges kanskje mest produktive komponist i sin sjanger. Bolstads musikk har vært av de mest skattede repertoaret innen norsk gammeldans i over 100 år, og er således et av begrepene i denne type musikk

2.avdeling er med Håvard Svendsrud og Nordberg Strykeorkester Programmet vil inkludere vals, reinlender, ganglåt, halling m.m. Arrangementene er skrevet for anledningen av Håvard Svendsrud, og utvikles i tett samarbeid med Nordberg Strykeorkester og dirigenten Juliet Jopling.

Håvard Svendsrud med ensemblet ga i 2014 ut musikken på CD. Platen har fått gode kritikker, og nominasjon til Folkelarmprisen. Hans musikk har en kontinental karakter samtidig som den er klart forankret i norsk slåttetradisjon.

Les omtale i Nordre Aker Budstikke her.

Se omtale i Kritt Klassisk Musikkmagasin og Dragspelnytt.